Blade Runner

cc_not_in_love_large_cover___

– ‘Εχω τρακ, όταν κάνω τεστ.
– Σας παρακαλώ, μην κινείστε.
– Με συγχωρείτε. ‘Εκανα ένα τεστ ΙQ φέτος, αλλά ποτέ δεν έχω κάνει απ’ αυτά.
– Ο χρόνος αντίδρασης παίζει μεγάλο ρόλο, γι’ αυτό, σας παρακαλώ, προσοχή.
– 1187 Χαντερβάσερ. Το ξενοδοχείο.
– Τι;
– Εκεί που μένω.
– Είναι καλό;
– Ναι, μάλλον. Είναι κι αυτό μέρος του τεστ;
– ‘Οχι, απλή προθέρμανση.
– Δεν είναι τίποτα μυστήριο, ε;
– Είστε μόνος σε μια έρημο και περπατάτε, όταν ξαφνικά…
– Αυτό είναι το τεστ;
– Ναι. Βρίσκεστε σε μια έρημο και περπατάτε στην άμμο… όταν ξαφνικά, κοιτάτε κάτω…
– Ποια; Ποια έρημο;
– ‘Εχει σημασία; Είναι εντελώς υποθετικό.
– Αλλά πώς βρέθηκα εκεί;
– Μπορεί να μπουχτίσατε… να θέλετε να μείνετε μόνος με τον εαυτό σας. Κοιτάτε κάτω και βλέπετε μια εμύδα, Λίον. Προχωρεί προς το μέρος σας.
– Εμύδα; Τι είν’ αυτό;
– Ξέρετε τι είναι η χελώνα;
– Φυσικά.
– Είναι το ίδιο πράγμα.
– Ποτέ δεν έχω δει χελώνα. Αλλά καταλαβαίνω τι εννοείτε.
– Απλώνετε το χέρι και τη γυρίζετε ανάποδα, Λίον.
– Εσείς τις φτιάχνετε αυτές τις ερωτήσεις, κύριε Χόλντεν; ‘Η σας τις ετοιμάζουν άλλοι;
– Η χελώνα κείτεται ανάποδα με την κοιλιά στον καυτό ήλιο… κουνάει τα πόδια της, προσπαθεί να γυρίσει, αλλά δεν μπορεί. Δεν μπορεί χωρίς τη βοήθειά σας. Αλλά δεν τη βοηθάτε.
– Τι εννοείτε “δεν τη βοηθώ”;
– Εννοώ ότι δεν τη βοηθάτε. Γιατί, Λίον; Είναι απλώς ερωτήσεις, Λίον. Μετά από την αίτησή σου, μου ετοίμασαν αυτές τις ερωτήσεις. Αυτό το τεστ έχει σκοπό να προκαλεί συναισθηματικές αντιδράσεις. Να συνεχίσουμε; Περίγραψε μονολεκτικά τα καλά πράγματα που σου έρχονται… για τη μητέρα σου.

Η ρέπλικα δεν αναγνωρίζει τον εαυτό της σαν τέτοια. Πρέπει κάποιος να της το πει, ή η θέση της στην φουτουριστική κοινωνία να είναι τέτοια που να μην αφήνει περιθώριο για αυταπάτες. Παραδείγματος χάρη, μία αλυσίδα παραγωγής φτιαγμένη μόνο για τις ικανότητες της, μόνο για το είδος της. Χωρις τη γνώση αυτή, τον εαυτό της τον λογίζει ανθρώπινο. Το μόνο που δεν έχει άλλωστε είναι παρελθόν πριν τη κατασκευή της. Ό, τι αναμνήσεις διατηρεί για την εποχή αυτή, της τις έχουν “φορτώσει” σαν σε υπολογιστή. Οι αναμνήσεις αυτές, υπάρχουν σαν πληροφορία και σαν υλικό. Σαν φωτογραφίες βίντεο καί ό, τι άλλο μπορεί να τις “διατηρήσει”. Έχουν ωστόσο μια αίσθηση κενού. Γι’ αυτό το παρελθόν της, η ρέπλικα το αντιμετωπίζει με μία πρωτοφανή μελαγχολία. Σαν κάπου να χάνει την επίγνωση των επιλογών της. Αισθάνεται να έχει ριχτεί στον κόσμο, σε συγκεκριμένο χρονοχώρο χωρίς η ίδια να το έχει επιλέξει. Η ρέπλικα έχει συναισθήματα. Και μοιάζει μάλιστα πιο ευάλωτη σε αυτά απο τους υπόλοιπους ανθρώπους. Μοιάζει συγκεκριμένα συναισθηματικά ανώριμη. Μπορεί να είναι πιο εξελιγμένο μοντέλο, πιο δυνατό και πιο γρήγορο στις μαθηματικά, και να είναι ικανή για φοβερά βίαιες πράξεις. Τα συναισθηματικά της αντανακλαστικά ωστόσο, είναι αυτά μικρού παιδιού. Μάλλον γιατί δεν είχε το χρόνο να τα επεξεργαστεί. Μάλλον γιατί οι αναμνήσεις της δεν ύπηρξαν ποτέ πραγματικότητα.

Η υπαρξή της ρέπλικας για τον υπόλοιπο κόσμο δεν αντιστοιχεί και δε γεμίζει παρά στη χρηστική της αξία. Αυτό δηλαδή, που φτιάχτηκε να κάνει. Έχει μικρότερο χρόνο ζωής απο τον άνθρωπο. Και δεν το ξέρει. Ανα πάσα στιγμή μπορεί να διακοπεί η λειτουργία της.

Οι σύγχρονες αναμνήσεις στοιβάζονται σε ατελείωτες βάσεις δεδομένων. Ταυτίζονται με την ηλεκτρονική αποτύπωση τους. Ολόκληρες ζωές χωράνε σε ιντερνετικούς ιστότοπους και καταλήγουν και αυτές να στοιβάζονται. Και να αποκτούν για πρώτη φορά την μονάδικη δυνατότητα να είναι προσβάσιμες και διαχειρίσιμες σα ξερά δεδομένα. Είναι σα να “φορτώνονται” σε έναν ηλεκτρονικό χωριστό εγκέφαλο. Για πρώτη φορά οι αναμνήσεις μπορούν να σβηστούν, να χαθούν ολοσχερώς. Για πρώτη φορά η λειτουργία όλων αυτών των “ηλεκτρονικών” ζωών μπορεί να διακοπεί, από ένα απλό μπλάκ άουτ. Η σύνδεση των αναμνήσεων, που δεν είναι πια πραγματικές, με τη ζωή χάνεται. Τα συναισθήματα δεν είναι πια παρά αντανακλαστικά, ακαλλιέργητα. Μένει μόνο μία ανεξήγητη μελαγχολία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.