arvila

Αφορά όσους διαμορφώνουν ζωές και σχέσεις ενώ η κρίση τρέχει παράλληλα με χίλια. Αφορά όσους δεν έχουν να διαχειριστούν μια καθημερινότητα που έχει ήδη διαμορφωθεί, με νέα πιο σκληρά δεδομένα, αλλά που βρίσκονται σε μια διαδικασία αλλαγής. Και τί διεξόδους έχει τελοσπάντων ο πιτσιρικάς που τελείωσε το σχολείο; Το να παέι πανεπιστήμιο και να χαρεί ένα χρόνο μέλιτος όπως τον χάρηκαν οι γενιές των χρυσών 90’s μάλλον δεν παίζει όσο έπαιζε, να βρει καμιά δουλειά επίσης δύσκολο, οπότε γιατί να μην τον παρκάρουμε στο στρατό;

Ο καπιταλισμός σα σχέσεις καθημερινότητας έχει πολλά μικρά και μεγάλα σχολεία. Έχει σχολεία που τα ονοματίζει ως τέτοια και σχολεία κάπως διαφορετικά. Και όλα, το ένα δίπλα στο άλλο φτιάχνουν χαρακτήρες, καταστρέφουν ή χτίζουν σχέσεις. Και όλα, λειτουργούν επικουρικά το ένα στο άλλο για να κάνουν το σύνολο πιο δυνατό και στέρεο. Τέτοια σχολεία είναι η οικογένεια, η δουλειά, η εκκλησία, ο στρατός. Αν και οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι καταναγκασμοί, αυτά τα σχολεία, κατά καιρούς αλλάζουν τους τρόπους τους, αλλάζουν τη μόστρα τους, ή αλλάζει η φιλολογία γύρω τους. Σε καιρούς κρίσης όμως, που τα στολίδια τους μειώνονται αισθητά, ξεπροβάλλει ο στυγνός, πειθαρχικός τους χαρακτήρας και γίνεται πιο κυνικός από ποτέ. Εμείς την αύξηση της θητείας, εμφανιζόμενη σε τέτοια συγκυρία στο δημόσιο λόγο, έτσι την είδαμε. Πόσο πιο πολύ μπορεί ο στρατός να σου καταστρέψει τη ζωή; Μπορεί άλλους τρεις μήνες. Το «μπορεί», δείχνει δρόμο, τώρα τρεις, αύριο ακόμα μερικοί. Τις καλές εποχές η θητεία διαρκώς μειωνόταν και υποβαθμιζόταν. Άλλοι τρεις μήνες λοιπόν, έτσι για να το έχετε στο νου σας, έτσι για να θυμάστε πως σε τέτοιες εποχές, οι φονικές μηχανές του κράτους θα χρειάζονται λάδι από όλο και περισσότερους, όλο και πιο «εθελοντικά».

kranosΕίναι λοιπόν ο στρατός (ένα άλλο) σχολείο. Δεν είναι το πανεπιστήμιο – δεν είναι η αγορά εργασίας. Είναι σχολείο που σου μαθαίνει να πειθαρχείς σε κάθε είδους παραλογισμούς με πρόσχημα την επίσημη ιδεολογία του κράτους ως έθνους. Είναι το λεγόμενο «ηθικό» του στρατού (που προσδίδει και στο αξιόμαχο του). Και μια τέτοια παρακαταθήκη ήταν και θα είναι χρήσιμη στα αφεντικά, ήταν και θα είναι βούτυρο στο ψωμί τους.

Η θητεία είναι ένας θεσμός που στη λειτουργία του θυμίζει κάτι από παλιές σκοτεινές εποχές και όχι τόσο το «φάτε πιείτε διασκεδάστε» των 90’s. Σε καλούν να πας, είναι υποχρεωτικό, εξετάζεσαι για την «κανονικότητά» σου και για τη χρησιμότητα σου, φοράς στολή και πειθαρχείς σε ένα πρόγραμμα χωρίς περιθώρια κάτω από τη σκέπη του μότο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια». Θα μας πείτε τι μας τα λέτε όλα αυτά, δεν είναι γνωστά; Ναι, αλλά καλώς ή κακώς δεν τα έχουμε συνειδητοποιήσει. Συν τρεις μήνες παραλογισμός δεν μοιάζει τραγικό. Αλλά αφήνει κουσούρι όσο και τρεις μήνες πλην. Αφήνει ένα από τα χειρότερα κουσούρια που μπορεί να αφήσει μία τέτοια διαδικασία εκμάθησης και αυτό είναι ότι την ανέχτηκες. Έβαλες τη ζωή σου στην αναμονή για να μπεις σε ένα στρατόπεδο όπου υπακούς στο να αποδέχεσαι φυσική και ψυχολογική βία από κάθε είδους ανθρωποειδές. Και αυτή είναι η παρακαταθήκη που αναφέραμε και παραπάνω. Ο κάθε άσχετος μπορεί να σου επιβάλλει καθημερινότητα, ο κάθε άσχετος μπορεί να σου επιβάλλει κανόνες ζωής, o κάθε άσχετος μπορεί να σ’ έχει να δουλεύεις τσάμπα σε μία μηχανή που στρέφεται ενάντια σε σένα και τα αδέρφια σου σε όλο τον κόσμο.

taftotitaΔεν είναι μόνο ο καταναγκαστικός εγκλεισμός, ή η τυφλή υπακοή στους κομπλεξισμούς του κάθε εσώκλειστου στρατόκαυλου. Ο στρατός είναι αναβολή από τη ζωή. Ο στρατός με τη θητεία σκοτώνει εφηβείες, τελειώνει έρωτες – φιλίες, τσακίζει ευαισθησίες και διαφορετικότητες. Σε μαθαίνει πως να βλέπεις τη δική σου σωτηρία πάνω στην καταστροφή των άλλων. Πως να επιβάλεις τη μνησικακία σου στους νεότερους, ανακυκλώνοντας την ίδια βαρβαρότητα. Τα καρφώματα, οι ρουφιανές, τα βύζματα, το γλείψιμο είναι όλα προϋποθέσεις “καλής διαγωγής”. Καλής διαγωγής απέναντι στους ανώτερούς σου, είτε μέσα στα στρατόπεδα είτε αργότερα, έξω από αυτά, στους χώρους εκπαίδευσης και εργασίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *