Εδώ και αρκετό καιρό, οι μετανάστες μικροπωλητές στοχοποιούνται συστηματικά σαν ένα από τα προβλήματα του αθηναϊκού κέντρου με ότι αυτό συνεπάγεται. Απαγόρευση της εργασίας τους, βία και ρατσισμό. Η διασπορά των τόπων εργασίας τους (και) γύρω από τα κεντρικά πανεπιστήμια, αλλά κυρίως η αντίληψη ότι οι ζωές των από κάτω αυτής της πόλης μπορεί να κινούνται παράλληλα, αλλά όχι διαχωρισμένα, οδήγησε κάποια κομμάτια φοιτητών να δραστηριοποιηθούν έντονα γύρω από αυτό το ζήτημα.

Αυτό που οι εφημερίδες ονομάζουν “ένταση” στα πανεπιστήμια δεν είναι τίποτα άλλο, από το ότι κόντρα στις αντιλήψεις των πανεπιστημιακών, των φυτών, του Καμίνη, των γονιών ή των μπάτσων αυτά τα κομμάτια δεν μπορούν να αντιληφθούν τα πανεπιστήμια σαν ξεκομμένες νησίδες, όπου ο καθένας κοιτάζει τη δουλειά του, όταν έξω από αυτά η βία και οι σκούπες είναι καθημερινές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και παράλληλα με τις δράσεις στήριξης των μεταναστών από φοιτητές και μη, τον προηγούμενο μήνα τα αυτοδιαχειριζόμενα στέκια νομικής και αρχιτεκτονικής, τα συμβούλια για την αποασυλοποίηση της σκέψης, σύντροφοι και συντρόφισσες από την ασοεε και τα εμμε, αντιφασίστες και αντιφασίστριες, κόλλησαν στα πανεπιστήμια, αλλά και στην πόλη, μια αφίσα με κύριο στόχο την αναστροφή των κυρίαρχων ρατσιστικών επιχειρημάτων, καταλήγοντας στην αλληλεγγύη προς τους μετανάστες μικροπωλητές σαν ένα βαλλόμενο κομμάτι των από κάτω. Το κείμενο που κυκλοφόρησε μαζί με την αφίσα, τυπώθηκε σε 10.000 αντίτυπα και μοιράστηκε στις μικροφωνικές που έγιναν στα προπύλαια και στο πολυτεχνείο, σε σχολές, καθώς και σε μαζικά μοιράσματα στην Πατησίων, την Πανεπιστημίου και την Αθηνάς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *