Την παρασκευή 28/12, η αστυνομία περικύκλωσε την ασοεε και με παρουσία εισαγγελέα πραγματοποίησε αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη μεταναστών-μικροπωλητών, που, έξω από την κυρία είσοδο του κεντρικού κτιρίου της σχολής, έβγαζαν διάφορα εμπορεύματα για να τα πουλήσουν στους περαστικούς της Πατησίων. Αφού μπήκαν στην (άδεια) σχολή, οι μπάτσοι άρχισαν να ψάχνουν τους μετανάστες που είχαν βρει άσυλο μέσα και να ανοίγουν τα στέκια όλωντων κομματικών παρατάξεων στο υπόγειο.

Κυρίως, όμως, ασχολήθηκαν με το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι ασοεε, από όπου πήραν και δακτυλικά αποτυπώματα, κατάσχοντας και τα μηχανήματα του 98 fm που βρίσκονταν σε αυτό. Προς ικανοποίηση του φιλοθεάμονος κοινού, παρέταξαν όσα βρήκαν στη σχολή έξω στο πεζοδρόμιο, για να τα τραβήξουν και οι κάμερες των καναλιών. Ήταν άλλη μια επιχείρηση νόμου και τάξης στο ευρύτερο κέντρο της πόλης, πλάι στην εκκένωση, τις προηγούμενες μέρες, της κατάληψης της villa amalias.

Σε αντίθεση, όμως, με την αστραπιαία κίνηση της αστυνομίας όσον αφορά τη villa, η εισβολή στη ασοεε είχε προαναγγελθεί χιλιάδες φορές τα τελευταία χρόνια, μέσω αναρίθμητων δημοσιευμάτων για το «παρεμπόριο» και για την επιμονή αρκετών μεταναστών-μικροπωλητών να πωλούν τα εμπορεύματα τους, εκεί όπου μπορούσαν να προστατευτούν από τις αστυνομικές επιχειρήσεις, στο άσυλο της σχολής. είχαν, επίσης, προηγηθεί πάμπολλες ανακοινώσεις τις πρυτανείας του ιδρύματός, όπως αυτή η τελευταία, μετά την επιχείρηση του υπουργείου δημοσίας τάξεως: «Όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν και έχει πλέον αποδειχτεί, η κατά τα τελευταία χρόνια έντονη δραστηριότητα παρεμπορίου στον περιβάλλοντα χώρο του κεντρικού κτηρίου του ΟΠΑ, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο έχει επιχειρηθεί να αντιμετωπισθεί, έχει δημιουργήσει έντονα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου και στην ασφάλεια των μελών της κοινότητάς μας. Αποτελεί μόνιμο και σοβαρό παράγοντα αποσταθεροποίησης του Ιδρύματός μας…». αυτή είναι η τελευταία πράξη σε μια σειρά γεγονότων που τρέχουν στην πλάτη των μεταναστών. Και είναι ουσιαστικά η απαγόρευση τους, και με στρατιωτικούς όρους, της δυνατότητας αναπαραγωγής τους στο κέντρο της πόλης, εν μέσω της κρίσης. γιατί, δίπλα στην θεαματική εισβολή των μπάτσων και την καθημερινή παρουσία τους στα πεζοδρόμια δίπλα στην σχολή, που είναι αυτά που δεν μπορεί να μην δει κάποιος, γίνονται καθημερινοί ξυλοδαρμοί και εξευτελισμοί, καθημερινές εισβολές στα σπίτια τους και αρπαγές των περιουσιών τους από μπάτσους και ασφαλίτες, που έχουν κάνει την αθέατη(;) ζωή τους κόλαση. όμως, αυτά οι μετανάστες τα γνωρίζουν πολύ καλά στο πετσί τους και κάνουν τον καθημερινό λογαριασμό τους. Δε θα ασχοληθούμε εδώ με αυτές καθ’ εαυτές τις κινήσεις της αστυνομίας και με το αν είναι μια βίαιη εισαγωγή στο επόμενο στάδιο νόμου και τάξης. Αλλά περισσότερο θα φωτίσουμε τις κινήσεις της πρυτανείας στο ζήτημα και την μικροκλίμακα των σχέσεων, ίσως και των αντιθέσεων, εντός της σχολής. είναι ένα θέμα όσα μπορεί να λέγονταν για «την άσχημη εικόνα αυτής της ιστορικής σχολής» από τους καθηγητές και τους διοικητικούς στις καθημερινές συζητήσεις τους, που κατέληγαν είτε σε αναφορές τύπου «οι διακινητές αυτού του παρεμπορίου είναι κατατρεγμένοι και εξαθλιωμένοι μετανάστες, άνθρωποι που, λόγω της οικονομικής τους ανέχειας, έχουν γίνει θύματα, ποιος ξέρει ποιων κέντρων και ποιων κυκλωμάτων διακίνησης παράνομου εμπορίου», είτε σε ανοιχτά ρατσιστικά σχόλια. Το πιο βασικό, όμως, στην υπόθεση είναι τα σχέδια και οι πράξεις της διοίκησης του πανεπιστημίου, που στελεχώνεται φυσικά, από καθηγητές και κομματικούς φοιτητές.

Το πρυτανικό συμβούλιο, από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους του ’12 και στην πρώτη του συνεδρίαση, ασχολήθηκε, ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη, με το μεγάλο πρόβλημα «ασφαλείας» που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο λόγω κλοπών, παραβατικών συμπεριφορών, δυσκολία πρόσβασης και άλλα άνομα πράγματα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την φαντασία σας). αποφάσισε «με συντριπτική πλειοψηφία (30 ψήφοι υπέρ, 1 ψήφος κατά) για τη συγκρότηση ομάδας, αποτελούμενης από υπαλλήλους του οπα και υπαλλήλους με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, η οποία θα αναλάβει, αφενός την εποπτεία και τη φύλαξη των χώρων του πανεπιστημίου και, αφετέρου, την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας περιουσίας του ιδρύματος». Τι να σχολιάσεις τώρα για μια γραφειοκρατική απόφαση τέτοιου είδους; Ταυτόχρονα, όμως, προκύπτει και ένα ερώτημα: και αν ‘’αποτύχει’’ αυτό το πανέξυπνο -ομολογουμένως- μέτρο;

Πρώτη παύση. είναι γνωστό ότι το σχέδιο “πανεπιστημιακή αστυνομία” είναι ψηλά στην ατζέντα διαφόρων ιδρυμάτων. Κάθε φορά που προέκυπτε ζήτημα ασύλου εννοούσαν ακριβώς αυτό: θέλουμε λεφτά για να βάλουμε securities. Καθόλου τυχαία, έχουν εμπλακεί σε αυτό, με κατά καιρούς δημοσιεύματα, το απθ, η νομική και η ασοεε.

Δεύτερη παύση. στις αρχές του ’12, ο ειδικός λογαριασμός κονδυλίων έρευνας της ασοεε προκηρύσσει διαγωνισμό ύψους 130 χιλιάδων ευρώ για τη “φύλαξη των κτιρίων στα οποία πραγματοποιούνται τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του οικονομικού πανεπιστημίου αθηνών”, που δεν είναι στην πατησίων, αλλά στις οδούς ευελπίδων 29 και 47 και ύδρας 28 και αποτελούν τη χρυσή αγελάδα της ασοεε. Από εκεί βγαίνουν τα χοντρά φράγκα και εκεί είναι η καρδιά όλων των καθηγητών. Και ναι, για να μην έχετε απορίες, σίγουρα κατέθεσε προσφορά και δεν ξέρουμε αν είναι όντως η ανάδοχος, η εταιρία που έχει αναλάβει τις υπηρεσίες καθαριότητας στην ασοεε, γιατί έχει και τέτοιες υπηρεσίες ασφαλείας.

Έτσι, λοιπόν, επειδή το πρυτανικό συμβούλιο έχει πάρει ζεστά το θέμα της ασφάλειας του κεντρικού κτιρίου της ασοεε, δεν σταματάει στην αναμενόμενη αποτυχία του πρώτου μέτρου. Στην 11 συΝεΔριαση Του πρυΤαΝικου συμΒουλιου Τησ 21/11/2012 ξανασυζητάνε όλοι μαζί για το τι μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας υπάρχει στην ασοεε και αποφασίζουν «ως εκ τούτου, την ανάγκη παροχής υπηρεσιών φύλαξης των κτιρίων του Πανεπιστημίου για δύο 8ωρες νυκτερινές βάρδιες ημερησίως, επί πέντε ημέρες την εβδομάδα, εκ των οποίων η μία θα περιλαμβάνει Σάββατο και Κυριακή για το έτος 2013. Για τις ανωτέρω υπηρεσίες φύλαξης των κτιρίων θα απαιτηθεί συνολική δαπάνη μέχρι ποσού Ευρώ (45.000,00) σαράντα πέντε χιλιάδες…». ο διαγωνισμός αυτός ανακοινώθηκε στις 14/12 με τις λεπτομέρειες του και -ω! του θαύματος!- ο ανάδοχος θα οριστεί τελικά «στην αθήνα την 28/12/2012 ημέρα παρασκευή και ώρα 11:00 ενώπιον επιτροπής που θα συνεδριάσει στο Τμήμα επιμελητείας στο οικονομικό πανεπιστήμιο αθηνών, πατησίων 76, προκειμένου να αποσφραγιστεί ο φάκελος της προσφοράς, παρουσία των συμμετεχόντων». εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο. Την ίδια ώρα που μπαίνει ο εισαγγελέας με του μπάτσους, την ίδια ώρα ανακοινώνονται οι σεκιουριτάδες που θα φυλάνε την σχολή το βράδυ. λίγες ημέρες πριν απ’ αυτό, ο πρύτανης της ασοεε ξαναβγήκε στα μέσα και κατήγγειλε το ανάλγητο κράτος, που δεν χρηματοδοτεί τα πανεπιστήμια για να αναλάβουν τα ίδια τις υπηρεσίες παροχής ασφαλείας που επιθυμούν και ονειρεύονται. η αλήθεια είναι ότι ποτέ οι συσχετισμοί δεν ήταν υπέρ των μικρών, αλλά δυναμικών, μειοψηφιών εντός των ιδρυμάτων. ειδικά όταν ένα ζήτημα, όπως αυτό των μεταναστών-μικροπωλητών, γίνεται κεντρικό ζήτημα δημόσιας τάξης, και μάλιστα με μια παράλογη θεαματική διάσταση, όπως αυτό που συμβαίνει καθημερινά στην ασοεε. η τελευταία αυτή παράμετρος αποκόπτει βίαια κάθε δυνατότητα ανάδειξης των κοινωνικών διαστάσεων του ζητήματος, τα περιθώρια των δράσεων μας συρρικνώνονται τόσο δραστικά, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες, αλλά και ταυτόχρονα τις ευθύνες μας. γι’ αυτό, η στόχευση της ενδοπανεπιστημιακής σήψης και των εκεί αντιθέσεων είναι ο μπούσουλας που μπορεί μας βγάλει από κάθε προσωρινό αδιέξοδο. η συνειδητοποίηση των ημερών που ζούμε και των συνεπειών που βιώνουμε καθημερινά δεν είναι η αρχή, αλλά το σύνορο της σύγκρουσης και των δυνατοτήτων αγώνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *