Ακόμα ένα φεστιβάλ του Game Over ολοκληρώθηκε. Στο «πρώτη φορά αριστερά» κλίμα όπου γινόταν η πολύμηνη προετοιμασία, το μυαλό μας γέμισε με ψυχοφθόρες αμφιβολίες: «θα πληρώσουμε τα υλικά του φεστιβάλ σε δραχμές ή ευρώ;», «θα είναι ανοιχτά τα πανεπιστήμια ή θα έχει πέσει το κράτος;», οι μπάντες θα μπορούν να παίξουν ή θα έχουν μεταναστεύσει στα εξωτερικά;» Τελικά, μετά από το θερμό καλοκαίρι της παρ’ολίγο χρεωκοπίας, το κράτος των αριστεροψεκασμένων μια χαρά κρατεί, οι καθηγητές βρίσκονται όλοι στα πόστα τους και το πανεπιστήμιο συνεχίζει την παρηκμασμένη του πορεία. Κι εμείς οι ανεπιθύμητοι/ες εξωπανεπιστημιακοί/ες καταφέραμε ξανά να στήσουμε τη δική μας γιορτή, μέσα στους χώρους που θέλουν να μας πείσουν ότι δε χωράμε.

Μετά από μία χρονιά μικρών εκδηλώσεων/συζητήσεων μέσα στα ιδρύματα, το φεστιβάλ ήρθε να δώσει το χώρο σε εμάς και σε άλλες ομάδες της αυτονομίας καθώς και σε αυτοδιαχειριζόμενα στέκια των σχολών, να παρουσιάσουν τη δουλειά που έκαναν σχετικά με ένα μεγάλο εύρος ζητημάτων, που δεν αφορούν μόνο τους φοιτητές αλλά μιλάνε τη γλώσσα της πόλης, έξω από τα ακαδημαϊκά τείχη. Για ακόμα μια φορά μέσα στο κυριλέ μαρμάρινο κέλυφος του πολύτιμου κτιρίου της αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, όρμησε το απ’ έξω, γεμάτο με τη φθορά και τη ζωντάνια του, δίνοντάς μας, μεταξύ άλλων, την ικανοποίηση της ουσιαστικά δημιουργικής χρήσης ενός τέτοιου χώρου.

Η θεματολογία μας, όσον αφορά στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, είχε τρεις κατευθύνσεις. Η μία ήταν συνέχεια του περσινού θέματος, σχετικά με τον αλγόριθμο και την οργάνωση της σκέψης. Η δεύτερη ήταν κάπως καινούργια για την ομάδα και είχε να κάνει με την έμφυλη διάσταση των νέων τεχνολογιών, και πιο συγκεκριμένα τις συνέπειές της στο ανθρώπινο σώμα. Και η τρίτη εκδήλωση που ετοιμάσαμε είχε να κάνει με το πλέον κλασικό ερώτημα που συναντάμε στις συζητήσεις εδώ και χρόνια. Είστε τεχνοφοβικοί ή τεχνοφετιχιστές;. Προσπαθήσαμε, όχι να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, αλλά να το αμφισβητήσουμε σαν τέτοιο, εξιστορώντας μέσα από ένα απτό παράδειγμα τη δυναμική σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τα δημιουργήματά του, ανάμεσα δηλαδή στην κοινωνία και την τεχνική.

Για την αυτοοργάνωση τα εχουμε ξαναπεί. Και φέτος, περισσότερο από ποτέ, η συλλογική δουλειά, η όρεξη και η βοήθεια όλων των ομάδων ήταν αυτό που έκανε εφικτό να στηθεί και να ξεστηθεί ένα τόσο πολύπλευρο και πλούσιο γεγονός, σε μόλις μερικές ημέρες. Τους ευχαριστούμε όλους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *